mérséklő) étrend környezeti hatása jelentősen
kisebb (egyéb, például egészségügyi előnyökről nem is beszélve). Ez
a szempontunkból azt jelenti, hogy a hagyományos élelmiszerláncra
épülő növényi alapú étrend környezeti hatása kisebb lehet, mint a
REL-en keresztül biztosított húsevésé (Weber – Matthews, 2008).
Általában (hazai viszonylatban mindenképpen) a
helyi termelés szükségképpen GMO-mentességet is jelent (nem számolva
a környező területekről eredő „génszennyeződéssel”, Heszky, 2012). A
GM-növények környezeti hatása szerteágazó lehet, de a következmények
sok esetben (nem agrár-ökoszisztémák, ember által közvetlenül nem
hasznosított fajok stb. kapcsán) még nagy vonalakban sem ismertek. A
GMO-vita szélsőségesen polarizált, kevés a rendelkezésre álló
megbízható, tényszerű tanulmány. Bár nincs konszenzus a
génmódosított növények környezeti hatásairól, vannak arra utaló
jelek, hogy a GM-növények termesztése közvetlen és közvetett úton is
csökkentheti a biológiai sokféleséget, így az óvatosság indokolt
lehet (Schmeller – Henle, 2008). A Kárpát-medence biogeográfiai
szempontból önálló egységet képez (Pannóniai Flóratartomány), és
specifikus, a régió sajátosságait is figyelembe vevő vizsgálati
eredmények nem állnak rendelkezésre – ez az érv volt az alapja a
hazai GM-moratóriumnak (Heszky, 2012). A REL-ek hangsúlyosabbá
válása Magyarországon (és minden más esetben, ahol a termelő
garantálja a GM-mentességet) kiválthatja a GM-növények termesztését
a hagyományos élelmiszerláncban, ily módon globálisan csökkentve a
GM-növények potenciálisan káros környezeti hatásait.
Önmagában is érdekes a biotermelés és a
konvencionális módszerek környezeti hatásainak összehasonlítása. A
mi szempontunkból ezt azért fontos megtenni, mert a bio (vagy ahhoz
közeli) termelés gyakran együtt jár a REL-ekkel. Általánosságban a
szerzők az LCA-elemzések eredményeképpen pozitívan értékelik a bio
növénytermesztés környezeti hatását a talaj kémiai, fizikai,
mikrobiológiai tulajdonságai (és ebből következően a vízháztartás,
szén-dioxid-megkötés) szempontjából, ami különösen szélsőséges
időjárási körülmények (például szárazság) esetén eredményez nagyobb
hozamot a hagyományos módszerekkel szemben (Gomiero et al., 2011). A
biológiai sokféleségre gyakorolt hatás is kedvező, bár ez
feltehetően elsősorban a diverzebb tájszerkezetnek köszönhető, ami
gondos tervezés mellett a hagyományos növénytermesztésre is igaz
lehet (Hole et al., 2005). A vegyszerhasználat mellőzése miatt a
biotermelés sokkal kevésbé hat az olyan folyamatokra, mint például a
savasodás és az eutrofizáció (Stolze et al., 2000), vagy toxikus
anyagok felhalmozódása a táplálékhálózat magasabb szintjein (Nemecek
et al., 2011). Az állattartás (tejtermelés) esetében ugyanakkor a
savasodási potenciál nem feltétlenül változik a biogazdálkodásra
történő áttéréssel, a klímaváltozásra gyakorolt hatás értékelése is
bizonytalan, míg az eutrofizációs potenciál a tapasztalatok szerint
csökken (Stolze et al., 2000; Thomassen et al., 2008).
Tiziano Gomiero és szerzőtársai (2011)
figyelmeztetnek, hogy átlagos vagy kedvező körülmények között
általában kisebb a hozam, ezért e termelési mód kizárólagos
használatának komoly szocioökonómiai korlátai lehetnek. Ezzel
összefüggésben napvilágot láttak olyan vélemények is (Nemecek et
al., 2011), amelyek szerint a nagyobb területen végzett termelés
közömbösíti az egységnyi területre jutó kedvező hatások egy részét.
Helmi Risku-Norja és szerzőtársai (2008) szokatlan megközelítésben,
a primer produkció vizsgálatán keresztül elemezték a környezeti
hatásokat (ez tulajdonképpen az ökológiai lábnyom
biokapacitás-koncepciójához hasonlítható, amely egy terület
eltartóképességét veszi alapul). Kelet-finnországi rurális
területeket vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a térség
a jelenlegi termelési struktúrák és fogyasztási szokások mellett is
alkalmas lenne a teljes önellátásra, sőt, még exportra is jutna.
Különböző fogyasztási szokások (diéták) eltérő hatására is becslést
tettek, megerősítve a vegetáriánus étrend kedvező környezeti
hatásaira vonatkozó érveket. Számításaik alapján ugyanakkor, ha a
hagyományos termelés teljes egészében biová alakulna, a
rendelkezésre álló terület a biotermelés nagyobb területigénye miatt
nem lenne elegendő. Mindez arra utal, hogy elsősorban nem a termelés
átalakítása, hanem a fogyasztási szerkezet módosítása, visszafogása
lehet a megoldás a környezeti fenntarthatóság elérésében.
Imke J. M. de Boer (2003) ezen túl felhívja a
figyelmet arra is, hogy a hagyományos-bio összehasonlítást általában
mintagazdaságok eredményei alapján végzik, megbízható
következtetések levonására azonban nagyszámú gyakorló gazdaságot
kellene bevonni. A tényleges hatás pedig olyan specifikus és változó
helyi tényezőktől is függhet, mint a lokális klíma vagy a talaj
típusa (Stolze et al., 2000).
A fentiek összefoglalásaként megállapítható, hogy
(noha nem lehet minden esetben kimutatni a biotermelés kedvezőbb
környezeti hatásait) összességében az a hagyományos termelési módnál
kedvezőbb vagy azzal egyenértékű. Amennyiben tehát a biotermelés és
a REL összefonódik, feltételezhető a semleges vagy pozitív hatás.
Zárszó
A helyi élelmiszer és ezzel összefüggésben a rövid
élelmiszer-ellátási láncok szerepe egyre nagyobb figyelmet kap mind
a fogyasztói civil szervezetek, mind a különböző szintű döntéshozók
körében. A konvencionális élelmiszeripar támasztotta sokféle
problémára megoldást jelenthetnek mind a fogyasztók, mind a termelők
számára. Észak-Amerikában, Nyugat-Európában évtizedes hagyományai
vannak a REL-eknek, hazánkban is egyre több megvalósulási formával
lehet találkozni.
A közvetlen értékesítés népszerűsítése során
gyakran hangzik el érvként az ellátási lánc környezetbarát volta,
paradox módon azonban tudományos igényességgel ez sokszor nem
igazolható egyértelműen. Előállhat akár olyan helyzet is, hogy a
hagyományos élelmiszeripar racionálisabb (olcsóbb,
környezetbarátabb) megoldást kínál. A jó válasz tehát arra a
kérdésre, hogy valóban pozitív-e a rövid ellátási láncok környezeti
hatása, az, hogy attól függ. A legjobb megoldás egy olyan REL lehet,
amely a termelők (esetleg a fogyasztók) együttműködésével,
hálózatosodásával minimalizálja a szállítás és logisztika
környezetterhelését, a helyi klimatikus viszonyoknak és a szezonnak
megfelelő élelmiszereket biztosít az alapvetően növényi eredetű
étrendhez. Mindez azonban nagyon sok tudatosságot, odafigyelést,
elhatározást és sok esetben lemondást követel meg (például a
fogyasztó nem vár el januárban „egyenparadicsomot”, vagy adott
esetben hajlandó a banán mellőzésére). Feltehető, hogy a hatás nagy
része nem is a lánc rövidítésének, hanem a fogyasztási szerkezet
átrendezésének következménye.
A hazai REL-ek környezeti hatásait vizsgálva talán
kevésbé releváns szempont, ugyanakkor globális fenntarthatósági
megközelítésben felmerül, hogy mennyire lehetnek a rövid ellátási
láncok univerzális megoldások az élelmezési problémák kezelése
során, tekintettel a kisléptékű és biotermelés nagyobb
területigényére. Erre rakódik egy következő réteg, amely a
környezeti hatásokon túl szocioökonómiai következményeket is
vizsgál, nem csupán lokális, de globális megközelítésben.
A cikk írását az OTKA PD 109177 számú pályázata támogatta.
Kulcsszavak: helyi élelmiszer, őstermelő, kistermelő,
élelmiszer-mérföld, logisztika, karbonlábnyom, teljes
életciklus-elemzés, biodiverzitás, biotermelés, fenntarthatóság
IRODALOM
Cairns, Sally (2005): Delivering
Supermarket Shopping: More Or Less Traffic? Transport Reviews. 25,
51–84. DOI: 10.1080/0144164042000218391
Carlsson-Kanyama, Annika (1998): Food
Consumption Patterns and Their Influence on Climate Change:
Greenhouse Gas Emissions In The Life-cycle of Tomatoes and Carrots
Consumed in Sweden. Ambio. 528–534.
Coley, David – Howard, M. – Winter, M.
(2009): Local Food, Food Miles and Carbon Emissions: A Comparison of
Farm Shop and Mass Distribution Approaches. Food Policy. 34,
150–155. DOI: 10.1016/j.foodpol.2008.11.001 •
WEBCÍM
de Boer, Imke J. M. (2003): Environmental
Impact Assessment of Conventional and Organic Milk Production.
Livestock Production Science. 80, 69–77. DOI:
10.1016/S0301-6226(02)00322-6 •
WEBCÍM
Gomiero, Tiziano – Pimentel, D. –
Paoletti, M. G. (2011): Environmental Impact of Different
Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic
Agriculture. Critical Reviews in Plant Sciences. 30, 95–124. DOI:
10.1080/07352689.2011.554355
Heszky László (2012): A transzgénikus (GM)
fajták termesztésének helyzete Magyarországon. Agrofórum 23, 5,
82–86. •
WEBCÍM
Hole, David G. – Perkins, A. J. – Wilson,
J. D. et al. (2005): Does Organic Farming Benefit Biodiversity?
Biological Conservation. 122, 113–130.
DOI:10.1016/j.biocon.2004.07.018 •
WEBCÍM
Jones, Andy (2002): An Environmental
Assessment of Food Supply Chains: A Case Study on Dessert Apples.
Environmental Management. 30, 560–576.
Kemp, Katherine – Insch, A. – Holdsworth,
D. K. et al. (2010): Food Miles: Do UK Consumers Actually Care? Food
Policy. 35, 504–513. DOI: 10.1016/j.foodpol. 2010.05.011 •
WEBCÍM
Mundler, Patrick – Rumpus, Lucas (2012):
The Energy Efficiency of Local Food Systems: A Comparison Between
Different Modes of Distribution. Food Policy. 37, 609–615. DOI:
10.1016/j.foodpol.2012.07. 006
Nemecek, Thomas – Dubois, D. –
Huguenin-Elie, O. et al. (2011): Life Cycle Assessment of Swiss
Farming Systems: I. Integrated and Organic Farming. Agricultural
Systems. 104, 217–232. DOI: 10.1016/j.agsy.2010. 10.002
Risku-Norja, Helmi – Hietala, R. –
Virtanen, H. (2008): Localisation of Primary Food Production in
Finland: Production Potential and Environmental Impacts of Food
Consumption Patterns. Agricultural and Food Science. 17, 127–145.
DOI: 10.2137/ 145960608785328233 •
WEBCÍM
Schmeller, Dirk S. – Henle, Klaus (2008):
Cultivation of Genetically Modified Organisms: Resource Needs for
Monitoring Adverse Effects on Biodiversity. Biodiversity and
Conservation. 17, 3551–3558. DOI: 10.1007/s10531-008-9404-6 •
WEBCÍM
Smith, Alisa – MacKinnon, J.B. (2008): The
100-mile diet: A year of local eating. Text Publishing Company.
Smith, Alison – Watkiss, P. – Tweddle, G.
et al. (2005): The Validity of Food Miles as an Indicator of
Sustainable Development. Final Report Produced for DEFRA. REPORT
ED50254. •
WEBCÍM
Stolze, Matthias – Piorr, A. – Häring, A.
M. et al. (2000): Environmental Impacts of Organic Farming in
Europe. Universität Hohenheim, Stuttgart–Hohenheim •
WEBCÍM
Thomassen, M. A. – Van Calker, K. J. –
Smits, M. C. J. et al. (2008): Life Cycle Assessment of Conventional
and Organic Milk Production in the Netherlands. Agricultural
Systems. 96, 95–107. DOI: 10.1016/j.agsy.2007.06.001
Weber, Christopher L. – Matthews, H. Scott
(2008): Food-miles And the Relative Climate Impacts of Food Choices
in the United States. Environmental Science & Technology. 42,
3508–3513. DOI: 10.1021/es702969f •
WEBCÍM
LÁBJEGYZETEK
1 Az Egyesült Államokban
igen nagy hatást gyakorolt a fogyasztókra egy kanadai házaspár
azokról a tapasztalatokról írt könyve, amelyeket az alatt az egy év
során szereztek, amikor csak az otthonuk 100 mérföldes (160 km-es)
körzetében termesztett élelmiszereket fogyasztottak (Smith –
MacKinnon, 2008). A könyv hatására hazánkban a Messzelátó Egyesület
hirdette meg 50 km-es diétáját, amelyben a csatlakozók vállalták,
hogy egy hónapig 50 km-en belül előállított élelmiszert
fogyasztanak.
<
|