szakosodása. A termelésellenőrzött állomány
standard laktációs tejtermelése 9000 liter, ami nemzetközi
összehasonlításban is kiemelkedő eredmény.
A tejtermelés döntően nagy létszámú telepeken
történik. Országos adatok szerint az egy telepre jutó átlagos
tehénlétszám háromszáz. Jelenleg tizenhét olyan telep van, ahol a
tehénlétszám meghaladja az ezret. A tehénállomány 75 százaléka
háromszáz férőhelyesnél nagyobb telepen termel. Általános a kötetlen
tartásmód, fejőházi fejés és a komplett takarmánykeverékek etetése.
A teljes szarvasmarha-állományon belül mintegy 20%
a kettőshasznú magyar tarka fajta, és 5% a különféle húshasznosítású
fajták aránya.
A korszerű tejhasznosítású
szarvasmarha-állományokat a világon szinte mindenhol, így hazánkban
is, az USA-Kanadai holstein-fríz importjával, illetve a nemesítésbe
való bevonásával alakították ki. A genetikai képesség növekedésével
arányosan nőtt az állatok biológiai igénye a termelés környezeti
feltételeivel – így a takarmányminőséggel, a takarmányozással és a
tartástechnológiával szemben. Ennek megfelelően a hangsúlyt a
biológiai alapokon nyugvó takarmányozásra, tartásra és az összetett
okú, állományszinten nagy gyakorisággal jelentkező betegségek
megelőzésére kell fordítani, tehát a tartás–takarmányozás–egészségi
állapot–jövedelem szemléletű termelésirányításra, állományszemlélettel
is bíró klinikai és produkciószemléletű állatorvosi ellátásra van
szükség a szarvasmarha‑állományok, különösen a tejhasznú tehenészetek
állategészségügyi ellátásában és termelési menedzsmentjében.
Az ily módon végzett állategészségügyi
szaktanácsadó munka komplex, integrált állatorvosi és állattenyésztői
tevékenység, amely rendszeres, tervezett telepszemlével valósul meg,
és munkaterve a telepi munkafolyamatok megismerésén alapul. Célja az
állomány egészségének megőrzése és az állatok genetikai képessége
maximális kihasználásának elősegítése annak az elvnek az alapján, hogy
tartósan gazdaságosan termelni csak egészséges állat képes, és az az
állat tekinthető egészségesnek, amelyik az adott termelési feltételek
mellett genetikai képességét megközelítően termel.
Az állomány-egészségügyi termelésorientáló program
részleteiben a következő célok megvalósításának elősegítésére irányul:
• az állomány egészségi állapotának megőrzése, a
betegségek és szaporodási zavarok kialakulásának megelőzése;
• az állomány termelőképességének optimalizálása;
• a termelési folyamatok helyes szervezésével az
állatok komfortérzetének javítása, a telepek környezetszennyező
hatásainak csökkentése és tartósan nagy életteljesítményű állomány
kialakítása;
• jó minőségű és biztonságos tej- és hústermékek
előállítása termelőhelyi feltételeinek biztosítása
és végül
• a tehenészet jövedelemtermelésének javítása.
Az állatorvosnak az állomány-egészségügyi
termelésorientáló program adott munkafolyamatá-ban való részvételét a
szaporodásbiológiai me-nedzsment információáramlásának bemutatásával
az 1. ábra illusztrálja.
A négy rutinfolyamatról, úgymint az
ivarzás-megfigyelésről, a termékenyítésről, a szaporodásbiológiai
vizsgálatról és a borjazásról kell adatokat gyűjteni. Az állatorvos
feladata ebben a folyamatban a szaporodásbiológiai vizsgálat adatainak
szolgáltatása. A középtávú (egy évre, illetve néhány hónapra szóló)
tervezés biztosítja a szaporodásbiológiai átfogó tervet, azaz a
szükséges tehén- és üszőelléseket bizonyos időn belül, a várható két
ellés közötti időszakot stb. (Rafai et al., 2003). Itt nem láthatók a
szükséges kapcsolatok a szaporodásbiológiai taktikatervezés és egyéb
megvalósítási menedzsmentfunkciókból származó információk között,
például a tenyészüsző-előállításnak tartástechnológiai,
takarmánytermesztési konzekvenciái is lesznek, és az idős tehenek
selejtezése is megtörténhet. Az állatorvos az adatok folyamatos
gyűjtésével és elemzésével részt vesz az információáramlás
folyamatában, a teljesítménymutatók, például termékenyítési index
kiszámításával, valamint a teljesítmény értékelésével. Megfelelő
számítógépprogram használata esetén a szaporodásbiológiai mutatók
automatikusan számíthatók. Az állatorvos vizsgálatokat kezdeményez, és
a gyenge teljesítmény okainak felderítését irányítja, valamint
közreműködik a korrekciós műveletek megtervezésében és
megvalósításában.
A szaporodásbiológiai funkción belüli
információáramlást gyakran ki kell egészíteni más menedzsmentfunkciók
adataival, mint amelyek az 1. ábra jobb alsó sarkában találhatók. Így
például az esetben, ha sok a sánta tehén az állományban, a
szaporodásbiológiai teljesítmény csökkenése várható. Nagy tejtermelés
esetén a szervizperiódus meghosszabbodására lehet számítani.
Ismeretes, hogy a tehenészet menedzsmentszerkezetének valamennyi
funkciója direkt vagy indirekt kapcsolatban áll egymással. Az
állatorvosnak szaktanácsadáskor ezeket figyelembe kell vennie.
A szaporodásbiológia talán az egyik legjobban
ismert terület a legtöbb tehenészetet ellátó állatorvos számára. A
szaktanácsadó állatorvosnak nem elegendő a szaporodási zavart
megállapítania, és a kezelését elvégeznie, sokkal szélesebb körben
kell gondolkodnia az elváltozások kiváltó okainak megállapításához. A
szaporodásbiológiai folyamatok nem értékelhetők önmagukban. A
szaporodásbiológiai szaktanácsadás része kell legyen a teljes
állomány-egészségügyi termelésorientáló programnak. Más, a
megvalósítást szolgáló feladatok, például takarmányozás,
tartástechnológia, állategészségügyi ellátás szintén jelentősen
befolyásolják a szaporodási eredményeket. Mindazonáltal munkája során
az állatorvosnak törekednie kell valamennyi összefüggés felderítésére,
és azokat szaktanácsadáskor figyelembe kell vennie.
Közismert, hogy a takarmányozás döntő jelentőségű
az állatitermék-termelés folyamatában. A termelés eredményeit több
mint 50%-ban meghatározza, a termelési költségeknek pedig mintegy
50%-át teszi ki. A takarmányozási és takarmányminőségi hibák
szubklinikai vagy klinikai tünetekben is megnyilvánuló anyagforgalmi
betegségekben, azok következményeként jelentkező szaporodási
zavarokban, magzatkárosodásban, termeléselmaradásban, kisebb
mennyiségű és csökkent minőségű állati eredetű élelmiszer-alapanyag
termelésében nyilvánulnak meg. Súlyosabb esetben számottevő mértékben
nő az ilyen okok miatt kényszervágott és elhullott állatok száma. Az
utóbbiak azáltal is tetézik a veszteségeket, hogy többnyire a legjobb
termelőképességű egyedek esnek ki a tenyésztésből, ami végső soron az
állomány genetikai értékének csökkenését okozhatja.
A laktációk számának alacsony átlaga a rövid
hasznos élettartamot, a két ellés közti hosszú idő pedig a
szaporodásbiológiai zavarokat jelzi. Mindezek hátterében sok esetben
anyagforgalmi zavarok állnak.
Az anyagforgalmi betegségek gyakori előfordulása
azonban nem elsősorban a nagy fajlagos tejtermeléssel, hanem a
termelés nem megfelelő takarmányozási, tartási és technológiai
feltételeivel hozhatók összefüggésbe.
A közepes szinten termelő tehén a biológiai
igényétől való nagyobb eltéréseket is képes hosszabb ideig károsodás
nélkül elviselni. Ezzel szemben, a nagy tejtermelésű, élénkebb
anyagcseréjű, labilisabb neuro‑hormonális szabályozó rendszerrel bíró
egyed a kisebb környezeti eltérésekre is érzékenyen, annak mértékétől
függően, enyhébb vagy súlyosabb anyagforgalmi, illetve reprodukciós
zavarral válaszol.
Ily módon az anyagforgalmi betegségek és a
szaporodásbiológiai teljesítménycsökkenés a termelést korlátozó
tényezővé válhatnak. Ezek alapján érthető, hogy gazdaságos
állatitermék‑termelés, jó minőségű állati eredetű
élelmiszer-előállítás csak kedvező anyagforgalmi és egészségi állapot
esetén valósulhat meg.
A hazai szarvasmarha-tenyésztés helyzetének,
eredményeinek és gondjainak megismerése alapján kézenfekvő, hogy
számos tennivalónk akad a szarvasmarha-állományok egészségügyi
helyzetének javítása, a veszteségek csökkentése területén. Közismert,
hogy az állomány egészségi állapota, a termelési eredmények, és a
termelés gazdaságossága között szoros az összefüggés. Ez azt jelenti,
hogy tartósan gazdaságosan termelni csak egészséges állománnyal lehet.
Ugyanakkor az az állomány tekinthető egészségesnek, amelyik a termelés
környezeti igényeinek biztosítása esetén genetikai képességeinek
megfelelően termel.
A szarvasmarhaállomány-egészségügy az összetett okú
betegségek állománydiagnosztikájával, megelőzésével és
megszüntetésével foglalkozó tudományterület. A szubklinikai formában
jelentkező „állománybetegségek” tünetei elmosódottak. A termelési
eredmények romlása vagy a szaporodási zavarok önmagukban is lehetnek –
rossz kifejezéssel – „állománybetegségek”, ugyanakkor ezek azok a
tünetek, amelyek hátterében leggyakrabban szubklinikai anyagforgalmi
betegség található. Más esetekben a sokoldalú vizsgálatok
eredményeinek elemzése vezet a diagnózis felállításához, az okok
megtalálásához és megszüntetésükhöz.
E preventív állatorvosi munka rendszerbe foglalja a
telepszemle során végzendő, gyakorlatban alkalmazható
állománydiagnosztikai módszereket, például a szaporodási teljesítmény
értékelését, a kondíciópontozást, a bélsár konzisztenciájának
vizsgálatát, a takarmányadag minősítését, valamint ezek eredményeinek
értékelését, abból az állomány egészségi állapotára levonható
következtetéseket.
A szarvasmarhaállomány-egészségügy magában foglalja
a borjúnevelés higiéniáját és állomány-egészségtani kérdéseit, az
anyagforgalmi betegségeket, azoknak leggyakoribb, takarmányozási
hibákban található okait, a szaporodásbiológia és a tőgyegészségügy
állomány-egészségügyi vonatkozásait, a húsmarhatartás állathigiéniai
és állomány-egészségügyi kérdéseit, valamint a lábvégbetegségeket,
úgy, hogy a hangsúlyt a megelőzésre helyezi (Brydl, 2003). Mindebből
látható, hogy az állomány-egészségügyi szemlélet teljes mértékben
összhangban van az Európai Unió állategészségügyi stratégiájával,
amelynek alapelve: „jobb megelőzni, mint gyógyítani”. Természetesen ez
nem jelenti azt, hogy a gyógykezelés háttérbe szorul, sokkal inkább
azt jelenti, hogy a gyógykezelés mellett a megelőzés jelentősége
legalább a gyógykezelés rangjára emelkedik.
Kulcsszavak: állathigiénia, állomány-egészségügy, szarvasmarha,
állatorvosi alkalmazott etológia, környezetdiagnosztika
IRODALOM
Brand, A. – Nordhuizen, J. P. T. M. –
Schukken Y.H. (eds.) (1996): Herd Health and Production Management in
Dairy Practice. Wageningen Pers Publ., Wageningen, The Netherlands
Brydl E. (2003): A szarvasmarhatartás
higiéniája és állomány-egészségtana. In: Rafai Pál – Brydl E. – Nagy
Gy. (eds.) (2003): A sertés, a szarvasmarha és a házityúktartás
higiéniája és állomány-egészségtana. Agroinform, Bp.
|