és fumonizineket képző különféle fajok. A
betakarításkori fertőzöttség mértéke befolyásolja a raktári toxinok
termelődésének mértékét, emellett még nagyobb jelentősége lesz a
tárolási technológia szigorú betartásának (tárolás, logisztika).
A penészgombák szaporodását és toxinképzését
különösen befolyásoló ökofiziológiai tényezők a hőmérséklet és a
megtámadott közeg vízaktivitása (egyensúlyi relatív páratartalma). A
klímaváltozással ezért egy-egy földrajzi környezetben, így hazánkban
is, idővel megváltozhat egyes toxinogén fajok kockázatának relatív
jelentősége. A klímaváltozás megváltoztathatja a gazdaszervezet kémiai
összetételét, ami kihat a növény–gomba interakcióra. Fontos tényező az
is, hogy a (toxinogén) penészgombák terjedését a klímaváltozással
fokozottabb mértékben megjelenő növény- és terménykárosító rovar
vektorok még inkább segítik (Paterson – Lima, 2010). Régiónk
éghajlatának az említett „mediterranizálódása” következtében egyre
jobban előtérbe kerülhetnek nálunk is a melegkedvelő Aspergillus
fajok, míg a most mérsékelt égövi Penicilliumok északabbra is
húzódhatnak. Ezzel a jelenséggel az utóbbi években már a hazánkkal
délről szomszédos országokban szembe is kerültek. Ezért is figyelemre
méltóak Dobolyi Csaba és szerzőtársai közelmúltban publikált
eredményei az aflatoxin-termelő Aspergillus flavus törzsek gyakori
előfordulásáról hazai kukorica szemtermésen (Dobolyi et al., 2011).
Hasonló, úttörő vizsgálatokat már az 1960-as évek közepén végeztek az
Országos Állategészségügyi Intézetben. A korábbi vizsgálatok során nem
észleltek aflatoxin-termelő A. flavus izolátumokat hazánkban (Richard
et al., 1992). A probléma jelentőségét jelzi, hogy Borbély Mária és
munkatársai (2010) EU-határérték feletti aflatoxin-szennyeződést
mutattak ki a vizsgált, takarmánynak szánt hazai gabonaminták
3,6%-ában. Emellett a közelmúltban ochratoxinokat és fumonizineket
termelő melegkedvelő fekete Aspergillus fajok megjelenését is
észlelték szőlőn és hagymán hazánkban (Varga et al., 2012), és a
közelmúltban a sporidezmin-termelő Pithomyces chartarum is megjelent
hazai gabonaféléken.
A Fusarium toxinok közül a fumonizinek és az őket
termelő F. verticillioides gyakoribb előfordulására is számítani lehet
a száraz időt követő esőzés hatására. A sorozatos meleg nyarak
következtében Európában a korábban domináns F. culmorum előfordulása
csökkent és a F. graminearum vált dominánssá. Utóbbi a DON és a ZEA
mellett NIV-t is termel; ennek gyakoribb és nagyobb koncentrációban
való előfordulása is várható (Miller, 2008). Valószínűsíthető az is,
hogy a jelenleg humánegészségügyi szempontból kevéssé ismert vagy
veszélyesnek tartott mikotoxinok (pl. moniliformin) nagyobb
jelentőséget kapnak.
Figyelembe véve a legfontosabb toxinogén
penészgomba fajokat és toxinjaikat, a Magyarországon is termesztett
gazdasági növények közül a gabonafélék (különösen a kukorica és a
búza), a fűszerpaprika, egyes gyümölcsök (alma, szőlő) és feldolgozási
termékeik, valamint a takarmányok (tápláléklánc!) alapvető
jelentőségűek a mikológiai veszély szempontjából is (Kovács, 1998;
Fazekas et al., 2005).
A vázoltak szerint az éghajlatváltozással együtt a
mikotoxinokkal való szennyeződés mértéke megnőhet, a megszokott
fertőződés és toxintermelés profilja megváltozik (más törzsek
elszaporodása, más toxinok termelődése válik dominánssá), más lesz az
egyes toxinok együttes előfordulásának gyakorisága, új multitoxikus
hatásokkal lehet számolni.
Mindezek humánegészségügyi veszélyét pontosan
megbecsülni szinte lehetetlen, hiszen a kockázat jellege és mértéke
függ a szervezetet érő egyéb károsító hatásoktól, amelyeket szintén
érint a klímaváltozás. Például a peszticidek növekvő felhasználását
prognosztizálják, így azok maradványa és a mikotoxinok egymással
kölcsönhatásban hatnak az emberre. Nemcsak az expozíció mértéke, hanem
időtartama is megnőhet, megváltozik az allergén hatású spórák
mennyisége, minősége, eloszlása. Az aflatoxin-szennyezettség
előrejelzett fokozódása (EFSA, 2012) megnöveli a májrák
előfordulásának veszélyét – nemcsak a szennyezett élelmiszer
fogyasztása, hanem a szennyezett tételekkel foglalkozók esetében is
(inhalációs toxikózis). A toxin immunszupresszív hatásánál fogva
megváltoztathatja fertőző betegségek előfordulásának gyakoriságát,
súlyosságát, kimenetelét is. Hazánkban a Fusarium toxinok jelenthetik
továbbra is a legnagyobb problémát, továbbra is lehet számítani a
zearalenon okozta szaporodásbiológiai problémák előfordulására, de
valószínűsíthető az is, hogy a jelenleg humán-egészségügyi szempontból
kevéssé ismert, vagy veszélyesnek tartott mikotoxinok (például:
moniliformin, NIV) nagyobb jelentőséget kapnak.
Következtetések és javaslatok
Összefoglalva elmondható, hogy a klímaváltozás megnövelheti az
élelmiszerekkel közvetíthető humán expozíciót az élelmiszerekben
előforduló kémiai szennyezők esetén. A kémiai kontaminánsok és a
lakosság egészségi állapota között komplex kapcsolat van, melyet az
éghajlat változékonysága és a szélsőséges időjárási események még
összetettebbé tesznek. A jövőben a mezőgazdasági és környezeti
szennyezők egészségre kifejtett hatásának pontos megítéléséhez
multidiszciplináris megközelítésre lesz szükség, amely összehangolja
az epidemiológia, a toxikológia, a földhasználat, a környezeti kémia,
a közgazdaságtan és a szociológiai tudományok terén szerzett
tapasztalatokat.
Az éghajlati tényezők hatása az
élelmiszer-biztonságra rendkívül komplex, soktényezős problémakör.
Mivel, feltehetőleg a klímaváltozás hatására, számos melegkedvelő
mikotoxin-termelő penészgombafaj és toxinjaik megjelenését észlelték a
közelmúltban mezőgazdasági termékekben hazánkban és a környező
országokban, fontosnak tartjuk a hazai mezőgazdasági termékek
folyamatos vizsgálatát nemcsak penészgomba-szennyezettség, hanem a
potenciális mikotoxin-termelő fajok (különösen Aspergillus fajok)
előfordulásának szempontjából is. Emellett szükség van arra, hogy
egyrészt a komplex összefüggések jobb megértéséhez a hálózatkutatás, a
rendszerbiológia és a bioinformatika nyújtotta elemzési lehetőségek
alkalmazást nyerjenek ilyen célra is, másrészt a kockázatbecslési és
kockázatkezelési módszerek segítségével készüljünk fel a klímaváltozás
élelmiszer-biztonságot veszélyeztető hatásai elleni védekezésre. (A
téma komplexitását érzékelteti az 1. ábra.)

1. ábra • A klímaváltozás hatása a
környezetre, az élelmezés- és élelmiszer-biztonságra (Az elemek között
nem csak vertikális, hanem horizontális és keresztkapcsolatok is
vannak)
Éghajlatunkon toxinogén Penicillium és Fusarium
penészgomba fajok szaporodásával és toxinképzésével eddig is kellett
számolni. A klímaváltozás ezek kockázatát valószínűleg ezután sem
csökkenti. A klímaváltozással azonban a mi régiónkban is teret
nyerhetnek az Aspergillus nemzetségbe tartozó melegkedvelő, hírhedt
toxinképzők is, és a toxinogén Fusarium fajok közül a jelenlegiekénél
nagyobb hőmérsékleti optimummal rendelkezők aránya várhatóan növekedni
fog (Paterson – Lima, 2010). Ezek miatt és a megelőzésre/védekezésre
való jobb felkészülés érdekében fontos feladat a penészgombák
szaporodási törvényszerűségei ökofiziológiai összefüggéseinek
elmélyültebb ismerete.
Nagyszámú kvantitatív adat összegyűjtése szükséges
ahhoz, hogy az azokra épülő matematikai modellek segítségével
eredményes kockázatmegelőző munka legyen végezhető. Az erre vonatkozó
releváns nemzetközi szakirodalom összegyűjtése és feldolgozása mellett
célszerű azok hazai validálása, és első közelítésben laboratóriumi,
reprodukálható körülmények között a penészgombák szaporodása és
toxinképzése hőmérséklet- és vízaktivitás-függésének tanulmányozása.
Ugyanilyen modellvizsgálatokban kellene tisztázni a környezeti
körülmények és a fertőző betegségek elterjedésének, és a mikrobák
túlélési esélyének összefüggéseit is.
Fontos a mikotoxinok kimutatási módszerei közül a
roncsolásmentes, vegyszermentes, real-time módszerek alkalmazása és
nagy mintaszámok vizsgálatára alkalmas módszerek fejlesztése.
Ugyanilyen nagy jelentősége van a patogén mikroorganizmusok
kimutatására szolgáló gyors módszerek fejlesztésének is.
Hasonlóképpen fontos a nem lineáris kemometriai és
a modellezési technikák és azok felhasználóbarát szoftvereinek
kidolgozása és alkalmazása, amelyek az eddigieknél hatékonyabb
minőségellenőrzést és minőségbiztosítást alapozhatnak meg (Farkas –
Beczner, 2009).
Az előzőekben vázolt kutatómunkák kezdeti
eredményei biztatóak, ha az a cél, hogy lehetővé váljék az
élelmiszerbiztonsági jelentőségű mikroorganizmusok szaporodását és a
toxinogén penészgombák toxinképzését kvantitatívan is előre jelezni a
hőmérséklet és a hozzáférhető víztartalom alakulása függvényében. Sok
további kutatómunka szükséges azonban a mikrobás szennyezettség és a
változó környezeti körülmények kielégítően megbízható előre
becsléséhez.
A klímaváltozáshoz alkalmazkodás is a preventív
minőségbiztosítási szemléletre és az ún jó gyakorlatokra (Good
Agricultural, Manufacturing, Hygienic and Distribution Practices)
alapozva, a veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok
(HACCP-rendszer) szerinti kockázatkezelés megvalósítását igényli. A
nyomonkövetési módszerek fejlesztése, az előírások betart(at)ása és a
nemzetközi szervezetek által működtetett információs/riasztási
rendszerek (például RASFF) mint adminisztratív eljárások megfelelő
szintű működtetése szintén komoly megelőzési lépéseket jelenthetnek.
Fontosnak tartjuk a köztermesztésben alkalmazott
növényfajták és hibridek (különösen a gabonafélék: kukorica, hagyma,
fűszerpaprika) ellenállóképességének vizsgálatát, a klímaváltozás
hatására feltehetőleg megjelenő/terjedő potenciális mikotoxin-termelő
gombafajokat (különösen az Aspergillus és Fusarium fajokat) illetően,
és ajánlások megfogalmazását a termelők számára a javasolt fajtákkal
kapcsolatban. Előzetes eredmények alapján a hazánkban termesztett
kukoricahibridek nagy része igen érzékeny az Aspergillus flavus
fertőzéssel szemben. A termesztett növényeink genetikailag
meghatározott ellenállóképességével és a szárazságtűréssel összefüggő
genomikai és proteomikai kutatások is sokat segíthetnek a várhatóan
megváltozó klímát jobban elviselő fajták kiválasztásához és/vagy
kialakításához, és hozzájárulnának a fenntartható élelmiszer- és
takarmányellátás megalapozottabb stratégiájához.
Mindezek klímatudatosságot kívánnak a döntéshozók
részéről és multidiszciplináris együttműködést a kutatás-fejlesztés
területén, ami része kellene hogy legyen az albizottságunk által az
előző akadémiai ciklusban készített tanulmányban javasoltak szerinti
Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Programnak (megfelelő kommunikáció,
tájékoztatás, oktatás).
Javasoljuk, hogy releváns kutatóhelyeink és más
érdekelt intézményeink készüljenek a „Horizon 2020” címen a 2014 és
2020 közötti időszakra tervezett, új EU-Keretprogram pályázati
lehetőségeinek kihasználására. Együttműködő partnereket keresve
kezdeményezzenek projekteket a jelen tanulmányban vázolt
problémakörökkel kapcsolatos kutatási és innovációs témákhoz
EU-támogatás megszerzésére. Fontos ugyanis tudni, hogy az új
keretprogram tervezett 80 milliárd eurós költségvetésének 35%-át
klímavonatkozású, egyebek között az élelmiszer-biztonságot érintő
projektekre szánják.
Folyamatban lévő, a klímaváltozás mikológiai/mi-kotoxikológiai
hatásainak vizsgálatához kapcsolódó kutatások:
• Hungarian-Serbian IPA EU Project (No.
HUSRB/1002/122/062): Improvement of Safety of Corn-Based Feedstuffs
through Using More Resistant Hybrids and Management of Corn Processing
• OTKA pályázat (No. K 84077): The Role of Black
Aspergilli in Food Safety and Human Health (as Mycotoxin Producers,
Allergens and Human Pathogens) in Hungary
• OTKA pályázat (No. K 84122): The Role of
Aspergilli and Penicillia in Mycotoxin Contamination of Cereals in
Hungary
Kulcsszavak: Kárpát-medence, éghajlatváltozás,
élelmiszer-biztonság, vízbiztonság, kórokozó baktériumok, kémiai
kockázatok, toxinogén gombák, mikotoxinok
A cikk az MTA KÖTEB Élelmiszer-biztonsági Albizottság közösen
kialakított véleményét tükrözi.
Az Albizottság tagjai: elnök: Farkas József,
titkár: Beczner Judit, tagok: Ambrus Árpád, Baranyi József, Barna
Mária, Bánáti Diána, Deák Tibor, Gelencsér Éva, Győri Zoltán, Kovács
Ferenc, Kovács Melinda, Lugasi Andrea, Mészáros János, Mézes Miklós,
Nagy Béla, Somogyi Árpád, Szeitzné Szabó Mária, Varga János (SZIE),
Varga János (SzTE), Varga László, Véha Antal).
IRODALOM
Bartholy Judit – Pongrácz R. – Torma Cs.
(2010): A Kárpát-medencében 2021–2050-re várható regionális
éghajlatváltozás RegCM-szimulációik alapján. „Klíma-21” Füzetek. 60,
3–13. •
WEBCÍM
Borbély Mária – Sipos P. – Pelles F. –
Győri Z. (2010): Mycotoxin Contamination in Cereals. Journal of
Agroalimentary Processes and Technologies. 16, 96–98. •
WEBCÍM
Dobolyi Csaba – Sebők F. – Varga J. et al.
(2011): Aflatoxin-termelő Aspergillus flavus törzsek előfordulása
hazai kukorica szemtermésben. Növényvédelem. 47, 125–133. •
WEBCÍM
EFSA (2012): Modelling, Predicting and
Mapping the Emergence of Aflatoxins in Cereals in the Eu Due to
Climate Change. Scientific Report submitted to EFSA. (Question No.
EFSA-Q-2009-00812). •
WEBCÍM
FAO (2008): Climate Change: Implications
for Food Safety. A Consultation Paper. Contributors: L. A. Jaykuss, M.
Woolridge, J. M. Frank, M. Miraglia, A. McQuatters-Gollop, C. Tirado,
R. Clarke, M. Friel. Food and Agriculture Org. of the UN, Rome •
WEBCÍM
Farkas József – Beczner Judit (2009): A
klímaváltozás és a globális felmelegedés várható hatása a mikológiai
élelmiszer-biztonságra. „Klíma-21” Füzetek, 56, 3–17. •
WEBCÍM
Fazekas Béla – Tar A. – Kovács M. (2005)
Aflatoxin and Ochratoxin. A Content in Spices in Hungary. Food
Additives and Contaminants, 22, 9, 856–863. •
DOI:10.1080/02652030500198027
Horváth Levente (2008): Földrajzi analógia
alkalmazása a klímaszcenáriók elemzésében és értékelésében. Doktori
(PhD) értekezés. BCE Kertészettudományi Kar Matematikai és
InformatikaiTanszék, Budapest •
WEBCÍM
IPCC (2007): Éghajlatváltozás 2007. Az
Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) negyedik értékelő
jelentése. A munkacsoportok döntéshozói összefoglalói.
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Budapest •
WEBCÍM
Kovács Ferenc (szerk.) (1998):
Mikotoxikózisok a táplálékláncban. (Stratégiai kutatások a Magyar
Tudományos Akadémián) MTA Agrártudományok Osztálya, Budapest
Kovács Melinda (szerk.) (2010):
Aktualitások a mikotoxin kutatásban. Agroinform Kiadó, Budapest
Miller, J. David (2008): Mycotoxins in
Small Grains and Maize: Old Problems, New Challenges. Food Additives &
Contaminants: Part A. 25, 2, 219–230.
Miraglia, Marina – Marvin, H. J. P. –
Kleter, G. A. et al. (2009): Climate Change and Food Safety. An
Emerging Issue with Special Focus on Europe. Food and Chemical
Toxicology. 47, 1009–1021. • DOI: 10.1080/02652030701744520 •
WEBCÍM
MTA KÖTEB (2009): Az MTA
Környezettudományi Elnöki Bizottság állásfoglalása az
éghajlatváltozásról és az ezzel összefüggő feladatokról (Kézirat).
Budapest, 2009. február 11. Végleges szövege: •
WEBCÍM
Paterson, R. Russell M. – Lima, Nelson
(2010): How Will Climate Change Affect Mycotoxins in Food? Food
Research International. 43, 1902–1914. •
WEBCÍM
Páldy Anna – Erdey E. – Bobvos J. et al.
(2004): A klímaváltozás egészségi hatásai. Egészségtudomány. 48,
220–236.
Richard, John L. – Bhatnagar, D. –
Peterson, S. – Sandor, G. (1992): Assessment of Aflatoxin and
Cyclopiazonic Acid Production by Aspergillus flavus Isolates from
Hungary. Mycopathologia 120, 183–188. •
WEBCÍM
Szeitzné Szabó Mária (szerk.) (2004):
Magyarország Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Programja.
Élelmiszerbiztonsági Tanácsadó Testület, Budapest •
WEBCÍM
Szeitzné Szabó Mária (szerk.) (2011):
Élelmiszerbiztonság: tények, tendenciák, teendők. Agroinform, Budapest
•
WEBCÍM
Tirado, M. Cristina – Clarke, R. – Jaykus,
L. A. – McQuatters-Gollop, A. – Frank, J. M. (2010): Climate Change
and Food Safety. A Review. Food Research International. 43, 1745–1765.
•
WEBCÍM
Varga János – Kocsubé S. – Szigeti Gy. et
al. (2012): Black Aspergilli and Fumonisin Contamination in Onions
Purchased in Hungary. Acta Alimentaria. 41, 4, 414–423.
|