(2. ábra). Az utóbbi régióban termelt
tejmintákban, olyan kis koncentrációjú kadmium volt jelen, hogy azt
nem tudtuk kimutatni. Az arzén, hasonlóan az előbbi elemhez, mind az
ipari, mind az autópályák körzetében előállított tejben közel azonos
mennyiségben volt kimutatható, míg a zöld környezet mintáiban csak
közel feleakkora mennyiséget mértünk, mint az előzőekben említett két
csoportban.

2. ábra • Vanádium, arzén, ólom és kadmium
mennyiségi megoszlása (µg/kg) a zöld környezet,
az autópálya melletti terület
és az ipari körzet tejmintáiban
A legnagyobb különbség az ólom esetében
mutatkozott, az ipari, majd az autópálya melletti területek mintáiban
nagyobb koncentrációkban volt kimutatható. Hasonló megállapításra
jutottak külföldi szakemberek is, a járműközlekedésnek kitett
területekről származó tej ólomtartalma megváltozott: közel kétszer
akkora értéket mutatott, mint a forgalomtól távol eső vidékeken
begyűjtött tej esetében (Simsek et al., 2000).
Az ipari környezetben termelt tejben az ólom- és a
réz-, míg az autópályák mentén a vanádiumszennyezettség volt
kiemelkedőbb a tejmintákban. A krómtartalom mind az ipari, mind az
autópályák környezetében nagyobb koncentrációkat mutatott a tejben,
mint a zöld környezetből származóak.
A réz koncentrációja az előző nehézfémekhez képest
nagyobb volt valamennyi mintában, egyedül a cinktartalom volt
kimutathatóan nagyobb ennél az elemnél. Az ipari körzet mintáiban
mértük a legnagyobb értékeket; a zöld régió mintáiban a legkisebbet.
A laktáció előrehaladásával is változhatnak az
elemkoncentrációk. Vizsgálatok szerint a tej cink- és réztartalmára is
hatással van ez a tényező. Fontos megjegyezni, hogy a tehenek egyedi
tulajdonságai, az ellés óta eltelt idő, az állatok egészségi állapota,
ill. a tejkezelés és -raktározás körülményei is nagy szerepet
játszottak az elemek koncentrációjában.
Összefoglalás
A tejben, tejtermékekben előforduló nehézfémek koncentrációja nagy
ingadozásokat mutat, amely számos hatással magyarázható. A genetikai
tényezőkön kívül a takarmányozás, a takarmányokban és az ivóvízben
előforduló elemtartalom, valamint egyéb környezeti tényezők is
befolyásoló tényezők (Csapó – Csapóné, 2009).
Modern életvitelünkkel együtt jár, hogy olykor
egészségre ártalmas anyagok is bekerülnek szervezetünkbe a
tápláléklánc során. Ugyan a nehézfémek csak kis mennyiségben juthatnak
be élelemmel a szervezetünkbe: a kadmium közel egyharmada származik
állati eredetű termékekből, míg az ólomnak nagyjából fele származik
ételeinkből (Nasreddine – Parent-Massin, 2002), mégis fejünk felett
érezzük Damoklész kardját. Nem meglepő tehát, hogy a nehézfémek
monitorozása fontos élelmezés-egészségügyi feladat, melyet számos
rendelet szabályoz, illetve ír elő.
A 2009-től alkalmazandó, az élelmiszerekben
előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek
meghatározásáról szóló 629/2008/EK bizottsági rendelet előírja az
élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok határértékéről,
beleértve az ólom, a kadmium és a higany nehézfémekre vonatkozó
határértékeket is.
Az ivóvízre vonatkozó elemkoncentrációkat hazánkban
a 201/2001.(X.25.) Korm. rendelet, az ivóvíz minőségi követelményeiről
és az ellenőrzés rendjéről szabályozza. Az Európai Unió az ivóvízben
10 µg/L arzén, 5 µg/L kadmium, 10 µg/L ólom és 2 mg/L réz mennyiséget
tart elfogadhatónak.
A kérődzők takarmányainak egyes nehézfémtartalma a
talajadottságoktól függően és a növény fejlődése során is változik.
Ugyanakkor az autópályáknál és az ipari területek közelében termelt.
nagyobb vegetációs felületű tömegtakarmányok jobban ki vannak téve a
káros anyagok szennyező hatásának, mint a zöld környezetben termeltek.
Köszönetünket fejezzük ki a TÁMOP-4.2.1/ B-09/1/KONV-2010-0003
Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti
kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban projektnek, hogy
lehetővé tette a kutatásainkat. A projekt a Magyar Állam és az EU
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg.
Kulcsszavak: nehézfém, környezetszennyezés, ICP-módszer, tehéntej
IRODALOM
Chiara, F. – Beatrice, B. (2008):
Validation, Uncertainty Estimation and Application of a Sector Field
ICP MS-based Method for As, Cd and Pb in Cow’s Milk and Infant
Formulas. Microchimica Acta. 162, 43–50.
Csapó J. – Csapóné K. Zs. (2009): A
tehéntej táplálkozástudományi szempontból legfontosabb összetevői. II.
Laktóz-, ásványianyag- és vitamintartalom. In: Kukovics S. (szerk.): A
tej szerepe a humán táplálkozásban, Melánia, Budapest
Jones, F. T. (2007): A Broad View of
Arsenic. Poultry Science. 86, 1, 2–14.
Kádár I. (1995): Környezet- és
természetvédelmi kutatások: A talaj-növény-állat-ember tápláléklánc
szennyeződése kémiai elemekkel Magyarországon. A Környezet- és
Területfejlesztési Miniszterium és az MTA Talajtani és Agrokémiai
Kutató Intézete kiadványa, Budapest
Kodrik L. – Wágner L. – Imre K. – Földiné
P. K. – Besenyei F. – Husvéth F. (2011): The Effect of Highway Traffic
on Heavy Metal Content of Cow Milk and Cheese. Hungarian Journal of
Industrial Chemistry, 39, 1, 15–19.
Lippmann, M. (ed.) (2009): Environmental
Toxicants. Human Exposures and Their Health Effects. 3rd edition. John
Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey
Nasreddine, L. – Parent-Massin, D. (2002):
Food Contamination by Metals and Pesticides in the European Union.
Should We Worry? Toxicology Letters. 127, 29–41.
Pais I. (1999): A mikroelemek jelentősége
az életben. Mezőgazda, Budapest
Regiusné M. Á. – Anke M. – Groppel B.
(1990): A haszonállatok ásványianyag státuszának meghatározása a
különböző szervek Zn-,Mn-,Cu-,I-,Se-,Mo-,Cd-,Ni-,Li- és As-tartalma
alapján. Állattenyésztés és takarmányozás. 39, 1, 85–95.
Settle, Frank A. (ed.) (1997): Handbook of
Instrumental Techniques for Analytical Chemistry. Prentice Hall PTR,
New Jersey
Simsek, O. – Gültekin, R. – Öksüz, O. –
Kurultay, S. (2000): The Effect of Environmental Pollution on the
Heavy Metal Content of Raw Milk. Nahrung. 6, 8, 360–363.
Szabó S. A. – Regiusné M. Á. – Győri D. –
Szentmihályi S. (1987): Mikroelemek a mezőgazdaságban (Esszenciális
mikroelemek). Mezőgazdasági, Budapest
Zali, A. – Ganjkhanlou, M. (2009): Effect
of Zinc from Zinc Sulfate on Trace Mineral Concentrations of Milk in
Varamini Ewes. African Journal of Biotechnology. 8, 22, 6464–6469.
|