|   
        
          
            | 
          A címet Aldous Huxley-től plagizáltam, ő ugyanis 
          ebben a könyvében azt elemezte, hogy negyed századdal a híres Brave 
          New World megjelenése után mennyiben valósult meg, illetve 
          mennyiben cáfolódott meg annak borús jövőképe (Huxley, 1958). Én 
          1998-ban megjelent A DNS szép új világa című könyvemben (Venetianer, 
          1998) és egy évvel később e lap hasábjain megjelent cikkemben 
          (Venetianer, 1999) próbáltam vitába szállni a mezőgazdasági 
          géntechnológia ellen felhozott érvek némelyikével. Azóta ugyan 
          rövidebb idő telt el, mint Huxley két könyvének megjelenése között, de 
          talán mégis érdemes már visszatérni e kérdéskörre. Egyrészt azért, 
          mert közben a tényleges világhelyzet lényegesen megváltozott: egyre 
          inkább megállíthatatlannak tűnik a mezőgazdasági géntechnológia 
          diadalútja, másrészt azért, mert az elkötelezetten 
          géntechnológia-ellenes tábor érvekkel, tényekkel, tapasztalatokkal mit 
          sem törődve, változatlan erővel folytatja ellene a 
          dogmatikus-ideológiai hadjáratot. Igaz, hogy már utolsó bázisuk, az 
          „Európa-erőd” is inogni látszik, de kis hazánk szilárdan áll a 
          vártán, hiszen – az uniós szabályokkal dacolva – ideiglenes 
          moratóriumot fogadott el a GM-növények termelésére és forgalmazására. 
          A következőkben tehát először röviden ismertetném a GM-mezőgazdaság 
          jelenlegi helyzetét a világban, utána pedig a GM-ellenes tábor és az e 
          kérdésekkel foglalkozó hírközlő médiumok néhány gyakran hangoztatott 
          argumentumát, illetve közhelyszerű tévedését, csúsztatását szeretném 
          vitatni. 
          A GM-mezőgazdaság mai helyzetének legfontosabb 
          tényei a következők. 2007-ben a GM-termőterület világviszonylatban 114 
          millió hektár volt (Az összes művelt területnek több mint 7%-a). Ennek 
          a területnek döntő többségét (csaknem 99%-át) mindössze négy növény 
          (szója, kukorica, gyapot, repce) foglalja el, de termelnek ezeken 
          kívül GM-papayát, -tököt, -lucernát és -rizst is. A fontosabb 
          GM-termelők az USA, Argentína, Kanada, Brazília, Kína és még 
          tizennyolc ország. További huszonkilenc ország engedélyezte a 
          GM-termékek behozatalát, illetve egyesek a termelést is, bár ez még 
          nem ért el statisztikailag jelentős szintet. Az amerikai kontinenst 
          jóformán teljesen meghódította a GM-mezőgazdaság, és egyre 
          jelentősebben terjed Dél- és Kelet-Ázsiában. Igen nagy az ellenállás 
          ezzel szemben Európában, Ausztráliában és Japánban. Európában a 
          legjelentősebb termelő Spanyolország, ahol a kukorica vetésterületének 
          már 15%-a (egyes régiókban 60%-a) GM, de folyik GM-kukorica-termelés 
          Csehországban, Portugáliában, Németországban, Szlovákiában, 
          Lengyelországban és Romániában is. Afrikában egyedül Dél-Afrikában 
          számottevő a GM-termelés. A világviszonylatban 114 millió ha összes 
          termelési területen 12 millió gazda osztozik, 90%-uk a fejlődő 
          országokban élő kistermelő. 
          A közeljövő várható legjelentősebb eseménye az 
          lesz, hogy Kína engedélyezi az első GM-rizsfajták termelésbe vételét, 
          a kísérletek ugyanis azt bizonyították, hogy a vizsgált két 
          GM-rizsfajta 3% termésnövekedést produkált 80%-kal kisebb 
          vegyszerfelhasználás mellett, és a GM-rizs termelőinél – szemben a 
          nem-GM termelő kontrollcsoporttal – semmiféle növényvédőszer általi 
          egészségkárosodás nem fordult elő (ez Kínában igen súlyos 
          közegészségügyi probléma). Hamarosan megjelenik Indiában, Bangladesben 
          és a Fülöp-szigeteken a GM-padlizsán, mely a kísérletek alapján több 
          mint kétszeres hozamot ígér 80%-kal kisebb vegyszerfelhasználás 
          mellett.  
          Egy (lehet, hogy elfogult, de tényszerűen tudtommal 
          nem cáfolt) becslés szerint a világ GMO-termelése a csökkent 
          vegyszerfelhasználás és üzemanyagfelhasználás révén 2005-ben 962 
          millió kg-mal csökkentette a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét (ez 
          annyit jelent, mintha 430 ezer autóval kevesebb autó rontaná a 
          levegőt). Ennél azonban jóval jelentősebb az az előny, amelyet a 
          gyomirtórezisztens GM-növények által lehetővé tett csökkent 
          talajművelésnek köszönhetünk. Ez az eljárás csökkenti a talajeróziót, 
          a talaj vízvesztését, és szén-dioxid-kibocsátását. Ez utóbbi tényező 
          értékét (szintén 2005-ben) 8053 tonna szén-dioxidra becsülték. Ez a 
          csökkenés annyit jelent, mintha 3,6 millió autóval kevesebb futna a 
          világ útjain (ISAAA Brief, 2007).  
          A GM-mezőgazdaság globális ellenzése leginkább 
          Európára jellemző, a legtöbb felmérés szerint kontinensünk 
          közvéleményében többségi nézet az elutasítás. 
          Mielőtt a GM-mezőgazdaság elleni, az elutasítást 
          alátámasztó egyes érvek tárgyalásába belekezdenék, először azt 
          elemezném, hogy miért torz az egész kérdéskör médiaképe. Ezt azért 
          lényeges látnunk, mert a közvélemény – alapvetően hamis – 
          tájékozódását a média alakítja. A torzítás első forrása az a 
          közhelyszerű igazság, hogy a rossz hír: hír, a jó hír: nem hír. Azaz, 
          ha bárhol a világon megjelenik egy tudósítás a GM-növények vagy 
          élelmiszerek bármilyen csekély vélt vagy valós kártételéről, abból 
          főcím lesz szinte az egész világsajtóban. Ha viszont megbízható 
          kontrollkísérletek cáfolják ezeket a híradásokat, az senkit nem 
          érdekel, a média nem közli. Az is a média természetrajzához tartozik, 
          hogy a vélt vagy valós rossz hírt még el is túlozzák, dramatizálják. 
          Ennek tulajdonítható, hogy arról a brit kísérletről, amelynek 
          eredménye szerint egy GM-repcefajta kis mértékben csökkentette a 
          biodiverzitást, egy (különben mértéktartó) magyar napilap elsőoldalas
          Megtizedelte környezetét a génkezelt repce! főcímmel számolt 
          be, viszont egy szóra sem méltatta, hogy egy másik – hasonló – 
          kísérlet szerint viszont a GM-kukorica növelte a biodiverzitást. 
          A másik forrása a torzításnak az, hogy úgy tűnik, 
          az újságíróiskolákban azt tanítják, hogy ha egy kérdésben egyáltalán 
          léteznek ellentétes nézetek, akkor ezeket a tárgyilagos újságíró 
          egyforma súllyal kell, hogy bemutassa. Ez az elv – szerintem – még a 
          politikában sem feltétlenül követendő, a tárgyilagos újságírónak 
          kötelessége lehet megírni ott is, hogy olykor bizony az egyik fél 
          tényszerűen hazudik, míg a másik igazat mond. Az persze nem várható 
          el, hogy a géntechnológia ügyében ezt az igazságtételt a tudósító maga 
          végezze el, az azonban talán igen, hogy ne kezelje azonos értékűnek 
          egy Nobel-díjas tudós, egy tudományos Akadémia, illetve egy harcos 
          szélsőbal- (vagy -jobb) oldali aktivista – alapvető szakmai 
          tudatlanságról árulkodó – állásfoglalását, illetve, hogy a 
          spekulációkat, sejtelmeket, aggodalmakat ne kezelje ugyanúgy, mint a 
          tényeket és kísérleti eredményeket. 
          De van más baj is ezzel a „ha két ellentétes 
          vélemény létezik, akkor az igazság középen van” típusú tálalással, 
          éspedig az, hogy nem létezik két ellentétes vélemény. Pontosabban: a 
          kérdés körüli színvonalas, tudományos érveket használó vitákban 
          valóban kimutatható, hogy az egyik oldal kritikusabb, ellenségesebb, a 
          másik megértőbb, jobb indulatú a géntechnológiával szemben. Szélsőség 
          azonban csak az egyik oldalon van. Azaz: nem létezik olyan nézet, 
          amely a géntechnológia minden alkalmazását feltétel és korlát nélkül 
          támogatná, veszélytelennek tartaná, ilyesmit még a gyártó cégek sem 
          állítanak. Az ellenzők oldalán azonban létezik az abszolút és 
          kérlelhetetlen elutasítás. Amikor az angol felsőház egyik 
          meghallgatásán megkérdezték a Greenpeace igazgatóját, hogy „A 
          GM-növények környezetbe bocsátását illető ellenzése abszolút és 
          határozott-e, – függetlenül a további tudományos vizsgálatoktól?”, a 
          válasz így hangzott: „Igen, a szembenállásom örökös, határozott és 
          teljes.” – amivel szerintem kizárta magát és szervezetét mindenféle 
          tisztességes, azaz érveken, ellenérveken és tárgyilagos mérlegelésen 
          alapuló tudományos vitából. 
          Az eddigiekben a média által okozott torzításokról, 
          félreértésekről esett szó, lássuk most már a vitákban ténylegesen 
          elhangzó érveket. Mint korábbi hasonló tárgyú cikkemben, úgy most sem 
          kívánok foglalkozni az egyes alkalmazásoknál felmerülő komoly, 
          megszívlelendő, tudományos ellenvetésekkel (természetesen vannak 
          ilyenek, bár ismét hangsúlyozom, hogy ezek csak egyes konkrét 
          alkalmazásokra vonatkozhatnak. A globális elutasítás – szerintem – 
          biztosan tudománytalan), és a bevallottan irracionális, a tudományos 
          szempontokat tudatosan elvető nézetekkel sem. Kizárólag azokkal az 
          érvekkel szeretnék vitatkozni, amelyek a technológia globális ellenzői 
          részéről a tudományosság igényével lépnek fel, a tudományra 
          hivatkoznak, de véleményem szerint ezt jogtalanul teszik, mert 
          figyelmen kívül hagyják a tudomány logikájának, gondolkodásmódjának 
          fontos normáit. Ezek közül sem kívánok visszatérni azokra, amelyeket 
          korábbi cikkemben már tárgyaltam. Sajnos maradt még elég bírálnivaló 
          az ott leírtakon kívül is. 
          „A géntechnológia nem egyszerűen egy új nemesítési 
          eljárás, hanem alapvetően különbözik minden eddigitől, ezért teljesen 
          más megítélés alá kell esnie.” Nyilvánvalóan a nemesítés története 
          során sok új eljárás került bevezetésre, azon lehet vitatkozni, hogy 
          ezek mennyire voltak forradalmiak, hogy indokolt-e határozott 
          választóvonalat húzni, és, hogy ezt éppen a géntechnológiánál kell-e 
          megvonni – ez voltaképpen szemantikai kérdés. Az semmiképpen sem 
          állítható, hogy az eddigi eljárások valamennyien „természetesek” 
          voltak, míg a géntechnológia „természetellenes” (vajon természetes-e 
          mag nélküli gyümölcs létrehozása vagy a besugárzásos mutagenezis 
          alkalmazása?). A releváns kérdés az, hogy mi a géntechnológiának az a 
          sajátossága, ami alapvetően megkülönbözteti az eddigi technikáktól. 
          Úgy vélem, egyetlen ilyen meghatározó különbség van, éspedig az, hogy 
          a géntechnológia lehetővé teszi bármilyen idegen fajból származó, sőt 
          a természetben elő sem forduló, mesterséges gén bevitelét is. Ha 
          azonban valóban ez teszi különlegesen veszélyessé a géntechnológiát, 
          akkor vajon miért utasítják el az ellenzők – ugyanolyan hévvel – 
          azokat a növényeket is, amelyeknél a géntechnológiai módosítás 
          ugyanazon fajból származó gén bevitelét jelenti (ezeket szokás 
          ciszgénikusnak nevezni. Ilyen volt például az első GM-gyümölcs, a 
          Flavr-Savr paradicsom)? Az természetesen igaz, hogy a jelenleg 
          termesztett GM-fajták többségében a beültetett gén (transzgén) valóban 
          idegen fajból származott, és ezeket a hagyományos nemesítés nem 
          hozhatta volna létre. Idegen fajok közötti génátvitel (tudományos 
          neve: „horizontális géntranszfer”) azonban egyáltalán nem példátlan 
          (bár igen ritka) az élővilágban, ennek számos esetét ismerjük. 
          Önmagában ez tehát nem feltétlenül veszélyforrás. Az ellenzők szerint 
          azonban, míg ezeket a génátviteleket a természetes evolúció évmilliói 
          „szentesítették”, azaz a természet bizonyította veszélytelenségüket, 
          ez semmiképpen nem áll a géntechnológia által előállított 
          konstrukciókra. Nos, számomra nehezen érthető, hogy biológiailag 
          iskolázott emberek hogyan állíthatnak ilyen képtelenséget. A növény 
          szempontjából ugyanis semmiféle nemesített tulajdonságot nem 
          „szentesített” az evolúció, valamennyi termesztett növényünk (és 
          tenyésztett állatunk) verseny-, és életképtelen volna természetes 
          környezetében. Az ember, a fogyasztó pedig a növény szempontjából 
          ellenség, tehát éppen a természetes evolúció vezetett mindenféle 
          mérgek kialakulásához a növényekben (az ismert rákkeltő anyagok 
          jelentős hányada megtalálható természetes növényekben, és jól ismertek 
          a mérgezést, sőt azonnali halált okozó növényi mérgek is). Az evolúció 
          évmilliói tehát semmiféle biztonsági tényezőt nem jelenthetnek a 
          fogyasztó számára, ha a hagyományos nemesítés eredményeit akarja 
          összevetni a géntechnológiával. 
          „A GM-növények tartalmaznak 
          antibiotikum-rezisztencia géneket. Ha egy ilyen gén átkerül egy 
          emberre vagy állatra veszélyes kórokozó baktériumba, akkor 
          megnehezítheti a fertőzés leküzdését.” Ez az állítás nem teljesen 
          alaptalan. A „horizontális géntranszfer” jelensége minden bizonnyal 
          létezik, ennek számos indirekt evolúciós bizonyítéka van. Közvetlen 
          kimutatása azonban – ritkasága miatt – igen nehéz, és ezért 
          előfordulási valószínűségének kvantitatív becslései bizonytalanok. E 
          kísérletek szerint ezek az értékek 10-13 és 10-27 közé eshetnek. 
          Ez – még a legmagasabb érték is – feltétlenül 
          elhanyagolhatóan csekély valószínűséget jelent, minden bizonnyal 
          nagyságrendekkel kisebb veszélyt, mint amit az antibiotikumok nyakló 
          nélküli, sokszor indokolatlan felhasználása okoz minden civilizált 
          országban. Ennek köszönhető ugyanis, hogy az egészséges 
          (antibiotikumot nem szedő) emberek 60%-ának a székletében található 
          összes |    |   
        
        
          | 
          baktériumnak több mint 10%-a rendelkezik ilyen 
          rezisztencia-génekkel. A talajban is igen nagy mennyiségben találhatók 
          egyes antibiotikumokra rezisztens baktériumok. 
          Ennek ellenére a jelenleg érvényes EU törvények 
          kikötik, hogy rövid időn belül ki kell zárni minden olyan jelzőgén 
          használatát, amely a gyógyászatban jelenleg is használt antibiotikumok 
          valamelyike elleni rezisztenciát okozhat. Így tehát ez az eleve is 
          rendkívül csekélynek mondható állítólagos veszélyforrás is 
          kiküszöbölődik nemsokára. (Egyébként az Európában egyedül 
          engedélyezett, de hazánkban tiltott MON810 kukorica nem is hordoz 
          antibiotikum-rezisztencia gént)  
          „Elfogadhatatlan a géntechnológiát védő molekuláris 
          biológusok szakmai gőgje, amikor nem veszik figyelembe az ökológusok, 
          toxikológusok, környezetvédők stb. – az övéktől eltérő – véleményét.” 
          E nézet – csekély – igazságmagva az, hogy a molekuláris biológusok 
          (valamint a genetikusok, növénynemesítők) elsöprő többsége valóban nem 
          látja per se veszélyesnek a géntechnológiát (azt persze senki sem 
          tagadja, hogy egyes alkalmazások veszélyesek lehetnek), míg a 
          szupraindividuális biológusok, ökológusok között több az ellenző. Azt 
          azonban – legjobb tudomásom szerint – soha senki nem vonta kétségbe, 
          hogy a GM-növények környezettel való kölcsönhatásainak elemzése és 
          vizsgálata fontos, és ebben ez utóbbi tudományok képviselői az 
          illetékesek. Természetesen az engedélyezési kérdésekben is 
          meghallgatandó és figyelembe veendő a véleményük, és ez így is 
          történik, mindenütt a világon. Tudtommal az illetékes véleményező vagy 
          döntéshozó testületekben egyetlen egy országban sincs döntő szavuk a 
          molekuláris biológusoknak, a kiindulópontul megfogalmazott állítás 
          tehát – amelyet elég sokszor hallottam egyes ellenzők részéről – 
          egyszerűen rágalom. A kompetenciaterületeket azonban jó volna mindkét 
          részről tiszteletben tartani. Némileg leegyszerűsítve a kérdést: annak 
          megítélésében, hogy mi történik a DNS-ben és a növényi sejtben, a 
          molekuláris biológus illetékes, ő tudja jobban, hogy ez jelent-e 
          különleges veszélyt vagy nem. Abban viszont az ökológus (és más 
          rokonszakmák képviselői) az illetékesek, hogy megmondják: az új 
          tulajdonságú növény jelent-e veszélyt a környezet számára. Ennek 
          megállapításában azonban nem játszhat döntő szerepet az, hogy ezt a 
          növényt hagyományos úton vagy géntechnológiával hozták-e létre. 
          Lényegében ezeken az elveken alapul az USA engedélyezési rendszere, és 
          ennek elfogadásában többé-kevésbé konszenzus van az USA tudósai 
          (mindkét nagy tudományterület képviselői) között.  
          „A géntechnológiát védelmező tudósok nem 
          elfogulatlanok, mert anyagilag vagy egzisztenciálisan függenek a 
          technológiát alkalmazó cégektől.” Ez a – gyakran elhangzó – vád is 
          egyszerűen rágalom. Noha igaz az, hogy ma elég sok kutató vesz részt 
          cégek által támogatott és finanszírozott kutatásban, és az is 
          nyilvánvaló, hogy nem minden kutató feddhetetlen erkölcsű Grál-lovag, 
          de a tudományos közösség túlnyomó többségének (köztük például a 
          Nobel-békedíjas, növénynemesítő Norman Ernest Borlaugnak, korunk talán 
          legnagyobb élő természettudósának, James Watsonnak és számtalan más 
          kiváló kutatónak) ilyen kollektív elmarasztalása megengedhetetlen és 
          gyökeresen hamis általánosítás, amely tényszerűen is cáfolható a 
          legtöbb esetben. Természetesen éppily megengedhetetlen a – jóval 
          ritkábban elhangzó – viszontvád is, amely a géntechnológia ellen 
          állást foglalókat vádolja általánosítva anyagi érdekeltséggel. 
          „Lehet, hogy nincsenek bizonyított veszélyek, de a 
          géntechnológia veszélytelenségét sem bizonyította még senki.” Noha 
          ezzel a nézettel korábbi cikkemben is foglalkoztam, visszatérek rá, 
          mert ez a leggyakrabban hallott, a laikus közvéleményre leginkább ható 
          érv. Az természetesen érthető, hogy „az utca embere” ezt meggyőzőnek 
          találja, nyilván ezért ismételgetik előszeretettel a hivatásos 
          agitátorok. És ugyanezért érzem – bocsánat az erős kifejezésért – 
          erkölcstelennek, a természetes emberi szorongásokkal, félelmekkel 
          történő visszaélésnek, ha tudományosan iskolázott emberek is 
          használják. Nekik ugyanis pontosan kell tudniuk, hogy a 
          „veszélytelenség bizonyítása” kifejezés egyszerűen értelmetlen. 
          Bármivel kapcsolatban bizonyítható ugyanis a veszélyesség, és az, hogy 
          ennek mértéke nem halad-e meg bizonyos – szakértői konvenciók által 
          meghatározott – értéket. Ez az érték igen kicsi is lehet, de sohasem 
          nulla. Ha egymillió kísérlet során nem következik be kedvezőtlen 
          eredmény, akkor elmondhatjuk, hogy elhanyagolhatóan csekély a veszély, 
          de semmi biztosítékunk nem lehet arra, hogy az egymillió egyedik 
          próbálkozás nem vezet katasztrófához. Természetesen nemcsak 
          tudományelméleti fontoskodás annak hangsúlyozása, hogy a 
          veszélytelenség nem bizonyítható, hiszen minden ember számára 
          evidencia – noha ezt elfelejteni látszik, amikor a fenti ostobaságot 
          szajkózza, – hogy nem létezik olyan emberi tevékenység, nincs olyan 
          emberi találmány, nincs olyan élelmiszer vagy gyógyszer, amelynek ne 
          volnának veszélyei. Tegyük fel a kérdést bárkinek, hogy meg tudna-e 
          nevezne bármit, aminek a teljes veszélytelenségét bizonyították? De 
          azt a kérdést is nyugodtan feltehetnénk a géntechnológia globális 
          veszélyessége mellett kardoskodóknak, hogy ugyan mondják már meg, 
          hogyan lehetne pozitívan bizonyítani, hogy a GM-élelmiszer (vagy 
          bármilyen élelmiszer) fogyasztása veszélytelen? Én már sokszor 
          feltettem a kérdést, a leggyakoribb válasz az volt, hogy „fogalmam 
          sincs, ezt a szakembereknek kell megmondaniuk”. 
          „Eddig egyetlen megbízható, teljes értékű felmérés 
          sem készült a GM-növények környezeti hatásairól, minden úgynevezett 
          hatásvizsgálat joggal kritizálható szakmai hiányosságai miatt.” Mivel 
          e területen nem vagyok kompetens, készséggel elfogadom a tézis elvi 
          igazságát. Alkalmazását, bunkóként való forgatását azonban két 
          szempontból is igen vitathatónak tartom. Először is: Az életközösségek 
          hihetetlen komplexitása miatt, minden – elvileg lehetséges – 
          kölcsönhatás regisztrálása, mérése, elemzése nyilvánvalóan sohasem 
          valósítható meg. Feltételezem, az illetékes szakemberek, ha valóban 
          valamilyen tudományos igazság megállapítására törekszenek, meg tudnak 
          egyezni a mérések, észlelések körének praktikusan elfogadható 
          szűkítésében. A géntechnológia azon ellenzői azonban, akik ezt az 
          érvet előszeretettel használják (tisztelet a kivételnek), valójában 
          nem a tényekre kíváncsiak, hiszen eleve meg vannak győződve a 
          géntechnológia káros voltáról. Ezért tehát a teljességnek olyan 
          (ismétlem: elvileg nyilván igazolható) igényével lépnek fel, amely 
          gyakorlatilag valószínűleg megvalósíthatatlan, és tudományos 
          kísérleteknél feltehetően soha nem is merül fel. 
          A másik kifogásom ezen érv használata ellen az, 
          hogy úgy vélem: a környezettel való kölcsönhatás szempontjából a 
          kiindulópontnak a géntechnológia által kialakított új tulajdonságnak 
          kell lennie. Azaz: ha a tulajdonság ebből a szempontból közömbös 
          (ilyen például a leszedés után lassabban puhuló Flavr-Savr 
          paradicsom), akkor semmi értelmük ezeknek a vizsgálatoknak, ha viszont 
          fontos, akkor éppoly indokoltak volnának a hagyományos nemesítés 
          esetében. Más szavakkal: semmivel sem igazolható, hogy míg a 
          hagyományosan nemesített vírusrezisztens burgonya termelésbe vételénél 
          nem végeznek környezeti hatásvizsgálatot, és ezt nem is követeli meg 
          senki, addig a vírusrezisztens GM-burgonya esetén soha nem találják 
          kielégítőnek a mégoly sok szempontra kiterjedő hatásvizsgálatokat sem. 
          „Számos példát tudunk arra, hogy egy adott 
          időpontban ártalmatlannak és hasznosnak tartott új termékről, 
          találmányról később bizonyosodott be káros volta, ez a veszély fennáll 
          a géntechnológiánál is.” Ez a – gyakran hallott – ellenérv 
          cáfolhatatlanul igaz. Szokták említeni – joggal – a halogénezett 
          szénhidrogén hűtőgázokat, a DDT-t, a Contergant, és nyilván könnyen 
          találhatunk további példákat is. A kérdés nem az, hogy ez a lehetőség 
          reális-e vagy sem, hanem az, hogy milyen következtetést vonhatunk le 
          ezekből a példákból. A tézis elfogadása esetén a logikus és 
          következetes álláspont az volna, hogy minden ipari és mezőgazdasági 
          fejlesztést, gyakorlati kutatást, innovációt szigorúan be kellene 
          tiltani, hiszen nyilvánvalóan senki nem állíthatja biztosan, hogy az 
          alkalmazás során soha nem fog felmerülni, ma még nem sejthető, káros, 
          sőt esetleg katasztrofális hatás. Például soha semmiféle új 
          gyógyszernek nemhogy a forgalmazását, de a klinikai kipróbálását sem 
          volna szabad engedélyezni. Tudomásom szerint azonban számottevő 
          intellektuális vagy politikai tényezők ilyet nem szoktak követelni. 
          Vajon mi indokolja, hogy az innováció egyetlen területét kiragadva, 
          azt olyan kényszerzubbonyba kényszerítsék, amelyet semmi más területen 
          nem alkalmaznak? Hadd idézzem ezen a ponton – egyetértően – a 
          géntechnológia egyik úttörőjének, Stanley Cohennek harmincegynéhány 
          évvel ezelőtt, az akkori nagy amerikai génsebészet-vitában elmondott 
          szavait: „…Ma, miként a múltban is, sokan vélik úgy, hogy a jelenlegi 
          állapotok kockázatmentesek. Elfelejtik, hogy az emberiséget régi és új 
          betegségek, rossz táplálkozás és környezetszennyezés sújtják, és a 
          génsebészet reményt nyújt e bajok legalább részleges megoldására, 
          elkerülésére. Azt kell tehát meggondolnunk, hogy megengedhetjük-e 
          magunknak azt, hogy folyton azokkal a feltételezett veszélyekkel 
          foglalkozunk, amelyekről nem tudjuk, hogy léteznek-e, és közben 
          korlátozzuk magunkat abban, hogy olyan veszélyek ellen küzdjünk, 
          amelyekről viszont nagyon jól tudjuk, hogy léteznek. Más szavakkal: 
          nagyobb veszély-e, ha óvatosan és gondosan haladunk, mint az, ha 
          egyáltalán nem haladunk?” 
          Cikkem végére érvén ismételten szeretném 
          hangsúlyozni, hogy a mezőgazdasági géntechnológia számos 
          alkalmazásával kapcsolatban teljesen jogos, illetve legalábbis 
          komolyan vehető tudományos kifogások emelhetők, a további kísérletek 
          igénylése, a nagyfokú óvatosság, sőt esetenként a tiltás is indokolt 
          lehet. Abban a kérdésben sem kívánok állást foglalni, hogy a magyar 
          mezőgazdaság – gazdasági – érdekeit a moratórium vagy annak feloldása 
          szolgálja-e megfelelőbben. Én itt csak a globális és kísérleti tények 
          által megingathatatlan álláspontú ellenzők – szerintem jogosulatlan – 
          érveivel foglalkoztam. Azzal is tisztában vagyok, hogy eme globális 
          ellenzők jelentős hányada (valószínűleg túlnyomó többsége) nem az itt 
          tárgyalt – többé-kevésbé tudományosnak vélt – érvek alapján küzd e 
          technológia ellen, hanem ízlésbeli, ideológiai, gazdasági vagy 
          politikai okokból. Természetesen az ilyen érvekkel is lehetne 
          vitatkozni, ezt azonban nem tekintem feladatomnak, hiszen számos más 
          példát is ismerünk a társadalmi valóságban, ahol a közvélemény és a 
          politika ilyen – nem feltétlenül természettudományos – megfontolások 
          alapján dönt, ennek létjogosultsága nehezen vitatható. Az ellen 
          azonban – a tudomány nevében – tiltakozni kell, ha az ilyen alapon 
          állást foglalók (ál)tudományos érvekkel indokolják álláspontjukat, 
          vagy éppen elmarasztalják a nekik nem tetsző véleményt hangoztató 
          tudósokat. A példáért nem kell messzire menni, az elmúlt néhány évben 
          olyan – nagyon különböző szellemi színvonalat és ellenkező politikai 
          oldalt képviselő – közírók, mint Lovas István és Tamás Gáspár Miklós, 
          egyaránt elmarasztalták a Mindentudás Egyetemét, illetve a Magyar 
          Tudományos Akadémiát azért, mert szót mertek adni olyan 
          szaktudósoknak, akik nem az ő ízlésüknek megfelelő tudományos 
          álláspontot fejtettek ki ebben a kérdésben; ilyen elmarasztalás 
          parlamenti képviselők részéről is elhangzott már. 
 
 
          Kulcsszavak: géntechnológia, GM-mezőgazdaság, médiumok, 
          veszélytelenség bizonyítása, növénynemesítés
 
            
 
            
          IRODALOM 
          Huxley, Aldous (1958): Brave New World 
          Revisited. Harper–Row  
          ISAAA Brief 37–2007 (2007): Executive 
          Summary. 
          
          WEBCÍM > 
          Venetianer Pál (1998): A DNS szép új 
          világa. Kulturtrade, Budapest 
          Venetianer Pál (1999): 
          Géntechnológia-ellenesség – Tudományellenesség? Magyar Tudomány. 44, 
          10, 1170–1176.  
            |  |