A megállapítás, miszerint a molekulák térben és
időben létező objektumok, egyszerre triviális és elgondolkoztató!
Triviális azért, mert a molekulák, makroszkopikus világunk
objektumaihoz hasonlóan szintén szerves részét képezik a
háromdimenziós térnek, és időbeli0ségük, ha másért nem, hát véges
voltuk miatt teljesen kézenfekvő. Ennek ellenére valóban olyan evidens
megállapítás, hogy háromdimenziós világunkat háromdimenziós parányok
töltik ki? Aligha gondoltuk ezt mindig érvényes tételnek. Százötven év
sem telt el azóta, hogy két kémikus, a holland Jacobus Henricus van
’t Hoff és a francia Joseph Achille Le Bel szinte egyidőben, ám
egymástól teljesen függetlenül, elkezdte boncolgatni a molekulák
térbeli jellegét. Ahogy azt Le Bel maga írja a felfedezését megelőző
tényekről, ma már szinte kézenfekvőnek látszik, hogy azok értelmezése,
mintegy explicit módon feltételezi a térbeliséget: „Pasteur és mások
munkája teljes mértékben feltárta a molekuláris szimmetria és a
forgatóképesség közötti kapcsolatot. Ha az aszimmetria csak a
kristályos molekula sajátja, csupán a kristály lesz aktív; ellenben ha
a kémiai molekula aszimmetrikus, az oldat mutat forgatóképességet és
gyakran a kristály is, ha a kristály szerkezete megengedi, mint
például a sztrichnin-szulfát és az amilamin timsójának esetében” írja
Le Bel (Le Bel, 1874; Leicester – Klickstein, 1963). E leírásból
világosan kitűnhet bárki számára, hogy az oldatokat képező molekulák
szimmetriatulajdonságai miatt szükségszerű a feltételezés, hogy
háromdimenziós objektumok! Ma ezt evidenciának, a molekuláris szintű
kémia egyik princípiumának fogadjuk el, de azért ne feledjük, hogy ez
a felismerés történelmi jelentőségű volt, és azt sem érdemes
elvitatni, hogy az ebből és hasonló tényekből levezetett későbbi
megfogalmazás igazi virtuóz elmékre utal. Mert – bár sokan láthatták
és ismerhették a pasteuri megfigyelést – mégis csak nekik jutott
eszükbe ezekből a tényekből kiindulva letenni a molekuláris szintű
sztereokémia alapjait. Milyen igaz Szent-Györgyi Albert frappáns
megfogalmazása: „A tudós az az ember, aki miközben mászkál a világban,
ugyanazt látja, mint bárki más; de miközben ugyanazt látja, olyan
dolgok jutnak eszébe, mint előtte soha senkinek.” (Kassai, 1997)
De vajon nekünk, kémikusoknak, a világban
körülnézve eszünkbe jut-e annak molekuláris felépítettsége? Amikor
legutoljára teánkba mézet kanalaztunk, gondoltunk-e arra, hogy az
abban jelenlévő monoszacharidok közül a fruktóz (38,2%), a glükóz
(31%) vagy a diszacharidok közül (~9%) a szacharóz, a maltóz, az
izomaltóz, a maltulóz, a turanóz és a kojibióz szerkezeti képlete hogy
is néz ki pontosan? Valószínűleg nem! És akkor az sem olyan meglepő,
hogy nem ötlik szemünkbe a β-D fruktofuranóz kapcsán a molekula
elektronsűrűségének térbeli eloszlása vagy az arra könnyedén
rátérképezhető elektrosztatikus potenciálértékek nagysága. Miért van
ez így? Talán azért, mert a primer tapasztalás szintjén a méz még
számunkra is csak egy sűrűn folyó, édes, aranysárga folyadék, nem
pedig egy kolloid, így elsősorban az ízére, nem pedig kémiai
alkotórészeinek térszerkezetére gondolunk. Mindez persze a
tapasztalatainkból levezethető imprinting, más néven a tanulási
folyamat során kialakított „bevésődés” eredménye. Ugyanis a
molekulákkal való személyes kapcsolataink száma a szó hétköznapi
értelmében kevés! Miközben minden, ami körülvesz, vagy ami bennünket
is felépít, molekulák – valamilyen szinten rendezett – halmaza;
aközben erről a mikrovilágról, a parányok „életéről” közvetlen
tapasztalataink nincsenek. Egyszerűen azt is mondhatnánk, hogy a
molekuláris megtapasztalás szintjén ingerszegény környezetben élünk.
Ennek a közvetlen tapasztalatnak a hiánya teszi nehézzé a megismerést
és megértést, és ennek következtében a kémia atomi vagy molekuláris
szintű tanítását is.
Könnyű volt Isaac Newtonnak, mert ő mint Ádám és
Éva vagy Tell Vilmos, láthatta megfigyelése tárgyát; az almát! Ám
ugyanebben az almában rejtve van mindaz, ami a kémikust érdekli. Az
almát: színét, formáját, sőt ropogósan édes ízét közvetlenül
megtapasztalhatjuk, ám az almát felépítő molekulák közvetlen
megismerése nem lehetséges. A kutatói elme leleményes, és ott, ahol az
evolúció során kialakult szerveink nem kellően alkalmasak a közvetlen
megismerésre, készüléket tervez és épít, hogy az észlelés határait
kitolja. Látásunk spektrális tartománya korlátozott, de infravörös
vagy ultraibolya tartományban látó egyszerű készülékekkel pótolhatjuk
ezt a hiányosságot. Az 1950-es évektől nagyszámú olyan eszköz és
készülék kifejlesztése történt, amelynek köszönhetően ma a szerkezeti
kémia és biológia területén jobban látunk, mint valaha. Az itt
hamarosan szóba kerülő diffrakciós eljárásokkal le tudjuk tapogatni a
molekulák elektronsűrűségét, meg tudjuk határozni térszerkezetüket az
őket felépítő mágnesesen aktív magok viselkedése alapján. Mindez mára
lehetővé tette nemcsak a kémia vagy a biokémia, de az immunológia, a
virológia, a növénybiológia és más fontos szakterület számára is, hogy
kutatásaik tárgyát, a számukra fontos rendszerek molekuláris
komponenseit feltérképezzék. Összefoglalva tehát: mára megnyílt a
lehetősége annak, hogy nemcsak a kisebb molekulatömegű vegyületek, de
az azokból felépülő akár sok száz vagy ezer kiloDalton össztömegű
szupramolekuláris rendszereket is atomi szinten megismerjünk.

1. ábra
Míg a merev térszerkezetű kismolekulák esetében
(például 2-butén) a cisz- és transzizomerek megnevezése (1. ábra)
már a XIX. század végére tehető (Johannes Wislicenus), addig a
hajlékony bután analóg térszerkezeteivel, az ún. szinperiplanáris és
antiperiplanáris konformációkkal csak az 1930-as években foglalkozott
Vladimir Prelog. Mindkét vegyületre jellemző egyébként, hogy
|
|
egyazon konstitúció esetében is egynél több
téralkatot kell meghatároznunk és leírnunk. Ma már tudjuk, hogy a
különböző 3D-térszerkezeteket – azaz lokális energiaminimumokat –
potenciálisenergia-gátak választják el egymástól, amelyek nagysága
szabja meg, hogy adott fizikai-kémiai paraméterek mellett izomerekkel
vagy konformerekkel van-e dolgunk. Ha a különböző szerkezeteket
elválasztó gátak magassága alacsony, akkor konformerekről beszélünk.
Ez utóbbi esetben csak a különböző szerkezetek egyensúlyi rendszerének
megismerését követően alkothatunk a molekuláról hiteles szerkezeti
képet. A megkülönböztethető konformerekhez tartozó energiaszintek
betöltöttsége az energiaeloszlásnak megfelelő. Hajlékony molekulák
jellemzése során, a Boltzman-féle determinisztikus leírásmód
értelmében minden egyes konformer térkoordinátái mellé,
szerkezetenként egy-egy valószínűségi változót is be kell vezetnünk.
Ha ugyanezt a molekulát egy sztochasztikus felfogás szerint
jellemezzük, akkor a molekuláris rendszer egyfajta „bolyongását”
képzeljük el a konformációs altéren. Ilyenkor a pontos leírás
megköveteli a hagyományos térkoordináták mellett az úgynevezett
időkoordináták bevezetését is. Mindkét leírásmód – determinisztikus
vagy sztochasztikus – közös abban, hogy a szokásos háromdimenziós
térkoordináták mellett egy a negyedik dimenziót is megtestesítő új
koordináta bevezetését teszi szükségessé.
Vannak merevebb vázú szerves molekulák, mint
például egyes szteroidok; míg más típusok esetében – ilyenek például a
polipeptidek és fehérjék, az oligo- és a poliszacharidok és még nagyon
sok más természetes makromolekula – inherens flexibilitás figyelhető
meg. Az utóbbi típusú vegyületek vizsgálatára érvényes az a már
korábban tett megállapítás, amely szerint csak úgy alkothatunk hiteles
képet a molekulák térszerkezetéről, ha azok konformációanalízise
esetén a konformerek dinamikus egyensúlyi elegyében szereplő
szerkezetek közül mind többet meg tudunk különböztetni.
Jól érzékelhető tehát, hogy a legtöbb makromolekula
jellegzetes téralkat-családokkal jellemezhető. Ez utóbbiak
termodinamikai leírása mellett, azaz a konformercsaládok megnevezésén
túl, az egymásba alakulásuk kinetikai jellemzése is fontos
rendszerparaméter. Ha például veszünk egy fehérjemolekulát, melynek
feltekeredése jellegzetesen csak egynéhány másodpercig tart,
ugyanennek a molekulának az aggregációja – nagy szerencsénkre – hosszú
napokat vagy hónapokat is igénybe vehet. Tehát a fehérje „életére és
mozgására” jellemző időskála egyik végén napok esetleg hónapok
találhatók, olyan időtartamok, amelyek a mi életünkben is értelmes
egységként kezelhetők. Ugyanakkor egy-egy fehérje harmadlagos
szerkezetének kialakulását megelőzi a másodlagos szerkezetek
feltekeredése, amely leggyakrabban már a másodperc milliomod részéig
sem tart. Még ennél is gyorsabb a makromolekulák lazább részeinek, a
hurkoknak és kanyaroknak billegő mozgása. Ezek a mi hétköznapi
világunkhoz viszonyítottan igen gyors mozgások a parányok világában,
ahol az elmozdulásokat nanométerben, azaz a méter egymilliárdod
részében adjuk meg, nem is olyan gyorsak. Mindaz, ami a pillanat
töredéke a számunkra, kellően hosszú idő ahhoz, hogy molekulák fel- és
letekeredjenek, konformációs arányuk és egyensúlyuk módosuljon. A
makromolekulák forgó-haladó mozgása normális viszkozitású közegekben
csak néhány nanoszekundumig tart, s ez idő alatt a molekula ugyanúgy
megfordul saját tengelye körül, mint teszi azt a Föld 24 óra alatt.
Ahogy a föld szögsebessége megmérhető, ugyanúgy egy-egy makromolekula
szögsebessége is ma már meghatározható. A bukdácsolva és forogva
haladó molekulákat felépítő atomok sajátságos belső mozgása az
előbbinél száz vagy akár ezerszer is gyorsabb lehet, amely amúgy
ultragyors mozgások még mindig közelébe sem érnek a kémiai kötések
mentén megfigyelhető szakadatlan vibrációk sebességének. Jól
érzékelhető tehát, hogy a parányok világa ugyanolyan dinamikus, mint a
mi világunk, csak éppen ott azért minden egészen más. Így tehát a
szerkezet és/vagy komponenseinek a különböző időskálán történő
mozgásai nem mások, mint a molekulák életútjai térben és időben.
E rövid bevezető, áttekintő és ráhangoló gondolatok
végén hadd emlékeztessem a tisztelt olvasókat Ludwig Wittgenstein
egyik híres mondására, miszerint „a nyelvem határai a világom
határai.” (Wittgenstein, 2004) Ne feledjük, hogy ez utóbbi nem valami
turisztikai tanácsadás, hanem egy igen fontos kijelentés, amelynek
értelmében „amit nem tudunk mondani, azt gondolni sem tudjuk”. Vagy
egy kicsit másként: „Én vagyok a világon; a világom határa a nyelv,
amelyen értek.” Addig tudok elmenni gondolatban, elméletben, ameddig
kifejezéseim vannak hozzá. Ebből adódik az is, hogy ezen – mármint a
világomon – túl, amiről még tudok szavakban és kifejezésekben
beszélni, nincsen semmi más. Onnan űr vesz körül minket. Így tehát, ha
a molekulák térbeni és időbeni létéről meg tudunk fogalmazni fontos
állításokat, akkor remélhetjük, hogy nyelvünk, s ezen keresztül
világunk határa is kitolódik. Mi más lehetne a természettudós álma és
munkájának motorja?
Kulcsszavak: a molekulák láthatatlan világa, sztochasztikus
bolyongás, determinisztikus leírásmód, a molekuláris mozgások
időskálája
IRODALOM
Le Bel, Joseph Achille (1874): Sur les
relations qui existent entre les formules atomiques des corps
organiques, et le pouvoir rotatoire de leurs dissolutions. Bulletin de
la Société Chimique de France, 22, 337–347.
Leicester, Henry M. – Klickstein, Herbert
S. (1963): A Source Book in Chemistry 1400–1900. Harvard University
Press, Cambridge, Massachusetts
Kassai Tibor (1997): Szemenszedett
bölcsességek. Calibra, Budapest
Wittgenstein, Ludwig (2004):
Logikai-filozófiai értekezés, Tractatus logico-philosophicus.
Atlantisz, Bp.
|
|