| 
           
          
          Óvatosan a vitaminokkal! 
          
           
          A vitamin kiegészítők „megvédhetik” a szervezetet a mozgás jótékony 
          hatásaitól – állítják a Jénai Egyetem kutatói. Michael Ristow és 
          kollégái negyven önkéntest arra kértek, hogy egy hónapon át, heti öt 
          alkalommal másfél órát mozogjanak. Közülük húszan naponta 1000 
          milligramm C-vitamint és 400 nemzetközi egység E-vitamint kaptak; a 
          csoport másik fele nem részesült vitaminkúrában.  
          
          Ristowék izombiopsziás vizsgálattal – ez azt 
          jelenti, hogy tűvel izomsejteket távolítottak el – rendszeresen 
          vizsgálták, hogy egy, a szabad gyökök mennyiségét jelző anyagból – 
          TBARS) mennyit tartalmaznak a tanulmányban részt vevők izmai. 
          Megállapították, hogy a vitamint nem fogyasztók körében a mozgás 
          hatására az izomban kétszeresére emelkedett a szabad gyökök 
          mennyisége, míg a másik csoportnál nem volt változás, vagyis a 
          vitaminok valóban megkötötték a szabad gyököket.  
          
          A kutatók ezt követően azt vizsgálták, hogy a 
          mozgás a cukorbetegséget megelőző, ún. inzulinrezisztenciára 
          gyakorolt, régóta ismert jótékony hatása hogyan jelenik meg a két 
          csoportban. Azt tapasztalták, hogy a vitamint nem fogyasztók körében a 
          mozgás hatására nőtt a sejtek inzulinérzékenysége, míg a másik 
          csoportban ez nem történt meg. „Az antioxidánsok kivédték a mozgás 
          jótékony hatását” – magyarázza Ristow, bár figyelmeztet, hogy a 
          tanulmányban részt vevők nagy dózisú vitaminokat kaptak.  
          
          Régóta folynak a viták a túlzott vitaminfogyasztás 
          ártalmairól, és vannak korábbi adatok arról, hogy egyes antioxidánsok 
          a dohányosokban növelhetik a tüdőrák kockázatát, illetve csökkenthetik 
          a daganatos betegségek kezelésében használt kemoterápiás szerek 
          hatékonyságát.  
          
          Ristow szerint sok zöldséget és gyümölcsöt kell 
          enni, ezek ugyanis nem produkálják az antioxidánsok negatív hatását, 
          másrészt a vitaminkészítmények úgysem helyettesíthetik a zöldségek, 
          gyümölcsök fogyasztását.  
          
          Proceedings of the National Academy of 
          Sciences; DOI: 10.1073/pnas.0903485106 
          
            
             
          
           
          Génterápia a cukorbetegség  
          
          egyik szövődménye ellen 
          
           
          Amerikai ideggyógyászok a Harvard Medical School oktató kórházában 
          (Brigham and Women’s Hospital, Boston) évek óta cukorbeteg, és 
          szövődményként súlyos neuropátiával küzdő betegeket kezeltek kísérleti 
          génterápiás eljárással. Az idegrostok károsodása a páciensek lábán, 
          lábfején eredményezett például érzetkiesést és komoly fájdalmakat. A 
          Dr. Allan Ropper által vezetett klinikai vizsgálatokra természetesen 
          sikeres állatkísérletek után került sor, amelyek bizonyították, hogy 
          ha az állatok izmába, az ideggyökökhöz közeli területre bejuttatják az 
          érképződést segítő ún. vaszkuláris endoteliális növekedési faktor 
          (vascular endothelial growth factor – VEGF) termelésének irányításáért 
          felelős gént, javul az idegrostok vérellátásra és elektrofiziológiai 
          működése.  
          
          A tanulmányban ötven beteg vett részt. 
          Harminckilencen három alkalommal egyik lábuk nyolc különböző helyén 
          génterápiás kezelésben részesültek, míg tizenegyen placebót kaptak. Az 
          utolsó kezelés után fél évvel csak a „génterápiás” csoportban 
          tapasztaltak jelentős javulást.  
          
          „Eddigi eredményeink azt igazolják, hogy ez a fajta 
          génterápia viszonylag biztonságos, de további, jóval több betegeket 
          érintő vizsgálatokra van szükség, hogy a kezelés a „főáramba” kerüljön 
          – nyilatkozza Dr. Ropper a kórház honlapján. 
          
          www. brighamandwomens.org 
  
             
          
          
           
          Gének és kultúra  
          
           
          Nehezen megválaszolható kérdés, hogy vajon a kultúra, és ezen belül 
          például a nyelv, mennyiben meghatározott genetikailag, illetve 
          mennyiben tanult készség. 
          
          Fehér Olga és kollégái, a City College, a City 
          University of New York, illetve a Cold Spring Harbor Laboratory 
          munkatársai most kísérletekkel igazolták, hogy zebrapintyek 
          tökéletesen elszigetelt kolóniában felnövő egyedei nulláról indulva, 
          viszonylag rövid idő alatt olyan „nyelvezetet” alakítanak ki, amely 
          nagyon hasonlít az eredetihez.  
          A fiatal zebrapintyek a felnőtt hímektől tanulják az éneklést, amely 
          során meghatározott rend szerint ismétlődő hangsorokat szólaltatnak 
          meg. A fajtársaktól elzárva tartott pintyek éneke szabálytalan, nyers, 
          recsegő, jelentősen eltér a szabadban vagy háziasított közösségben 
          élőkétől. Utódaiknak is ezt a primitív nyelvet adják tovább, ám azok 
          némileg továbbfejlesztik, akkor is, ha ők maguk is izoláltan élik le 
          életüket. Ez a finomítás azután tovább folyik, és négy-öt generáció 
          elteltével az ének már egészen hasonló a zebrapinty „sztenderdhez”. 
          
          A kísérleti munka során a hangszigetelt ketrecekben 
          tartott madarakról sok terabyte-nyi hang és videofelvétel készült, 
          melyeken generációkon keresztül nyomon követhető a dalok fokozatos 
          átalakulása. Az eredményekből a kutatók arra következtetnek, hogy a 
          vizsgált madarak éneke bizonyos értelemben genetikailag kódolt. 
          
          Nature, doi:10.1038/nature07994, 2009 
          
           
  
             
          
          
           
          Elpiruló műanyagok 
          
           
          Mechanikai feszültség hatására színét változtató műanyagot 
          fejlesztettek ki amerikai kutatók. Úgy vélik, munkájukat folytatva 
          lehetőség lesz olyan polimerek előállítására, amelyek színváltozással 
          figyelmeztetnek, ha törésközeli állapotba jutnak. Sőt, ilyenkor 
          képesek lesznek olyan kémiai reakciókat beindítani, amelyek 
          megerősítik a mechanikai igénybevétel által leginkább veszélyeztetett 
          helyeket. 
             |